SHADES VALLEY YMCA

Birmingham, Alabama

The interior design component of the transformation of the Shades Valley YMCA was centered on one key goal – create a new vitality to the aged building that would encourage membership retention and collaboration. With a complete renovation and addition of 4,000-square-feet of space, we were able to create a new sense of energy and reinforce the family-friendly, community-minded spirit by reorganizing the facility to improve circulation and optimize the use of the space. Steel mesh panels were installed at the welcome desk to provide protection and sense of timeless elegance while juxtaposed wood panels create a feeling of warmth. The newly exposed, up-lighted ceiling structure opens up the space to bring natural light into the facility and eliminates the dark, cave-like interiors of the original building.

2013 Merit Award, Adaptive Reuse – Birmingham Council, AIA
ARCHITECTURE